Sevärdheter

I Borlänge och även i området runt omkring i södra Dalarna finns det gott om spännande platser att besöka och uppleva. Det finns också många intressanta museer.

Älvravinerna

sevärdhet i BorlängeMitt i centrala Borlänge, mellan Bullerforsen och Domnarvsbron, ligger Älvravinerna, som är ett område för motion, fiske och rekreation. Ravinerna omgärdas av en stor lövskog, där flertalet ovanliga växter finns att skåda. Längs vattnet finns också flera motionsspår och promenadstråk. Att gå runt hela ravinerna tar omkring en timme. Man möter ofta många som motionerar i området och det brukar finnas många soldyrkare längs vägen.

Engelbrektsstenen

Engelbrektsstenen restes till minne av upproret som bröt ut i Dalarna under sommaren år 1434. Engelbrektupproret leddes av Engelbrekt Engelbrektsson i fejd mot den dåvarande unionskungen Erik av Pommern. Anledningen till fejden var att bondebefolkningen fått ett utbrett missnöje på grund av ett ökande skattetryck, vilket berodde på kungens ökade aktiviteter utomlands.

Ornässtugan

En av Borlänges mest kända sevärdheter är Ornässtugan. Det är också ett av de äldsta museerna i Sverige. Faktum är att det varit museum i den byggnaden ända sedan 1700-talets mitt. Byggnaden har dock anor ända tillbaka till tidigt 1500-tal. Det sägs att den blivande kungen Gustav Vasa gömde sig undan danskarna i Ornässtugan. När de höll på att hitta honom i stugan så rymde han ut genom dasshålet. I Ornässtugan finns föremål som är kopplade till Gustav Vasa och hans äventyr i Borlänge och övriga Dalarna. Han besökte som bekant även Trosa och här kan du läsa om hotell i Trosa som jag gillar.

Frostbrunnsdalen

Frostbrunnsdalen är en plats där man dyrkat asagudar ända sedan 1000 f Kr. Numera är frökällan igenfylld, men då var den dyrkandets centralpunkt. Det finns också en brunn där man kan dricka friskt och rent källvatten som kommer från rullstensåsen Badelundaåsen.

Torsång

Torsång är en by som ligger ungefär en mil utanför Borlänge centrum. Det är en väldigt idyllisk by och där ligger bland annat Dalarnas äldsta café, där man kan äta den berömda smörgåsen Hästräkan som bland annat innehåller Gustafskorv.

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

I byn Tuna Hästberg finns en gammal nedlagd gruva som man kan besöka. Långt nere i underjorden kan man vandra runt i miltalslånga tunnlar som vindlar sig fram mellan stora, sagolika bergsrum. Medan man vandrar runt ser man hela tiden redskap och prylar som lämnades kvar i gruvan när den lades ner. Det finns två olika guidade turer man kan välja bland, en enklare vandringstur och en spännande äventyrstur.