Caféer

Här tipsar vi om fyra caféer väl värda ett besök i vackra Borlänge.

Trädgårdscaféet

cafe i BorlängeTrädgårdscaféet är Borlänges första vegetariska café. Ägarna av caféet drivs av en tro och hopp om att kunna bidra till en bättre värld och de ville helt enkelt göra något för djuren i livsmedelsindustrin. Resultatet blev ett café där man kan äta allt från kakor och bullar till tårtor och smörgåstårtor som är helt vegetariska. Förutom vegetariskt finns vegan och raw food alternativ. Dessutom finns lättare luncher, som exempelvis sallader och smoothies. Caféet är centralt beläget, bara fem minuter från Centralstationen.

Café Peace & Love

Peace & Love var en musikfestival som arrangerades i Borlänge och som faktiskt var Sveriges största festival mellan 2009 och 2012. Trots detta drabbades man av ekonomiska problem och gick i konkurs 2013. I konceptet Peace & Love fanns också ett café mitt i Borlänge centrum. Caféet har nu blivit uppköpt av festivalens grundare och ska drivas vidare som vanligt. Caféet strävar efter att använda och servera Kravmärkta, ekologiska och rättvisemärkta produkter. De olika rummen i caféet har inredning från de fyra elementen och man har satsat hårt för att få en bra stämning och känsla i caféet. Man kan äta sallader, wraps, grillade mackor, smörgåsar samt olika sorters fikabröd i caféet. Dessutom finns en liten scen där det ofta arrangeras olika uppträdanden och caféet är en viktig mötesplats i staden.

Torsångs Café

Strax utanför Borlänge, i idylliska Torsång, finns Dalarnas äldsta café. Det ligger vackert beläget precis intill Dalälven och har en härlig uteplats där man verkligen kan njuta av utsikten. Många sommargäster kommer med båt och anlägger vid bryggan för att köpa glass åt barnen eller dricka kaffe med dopp. På caféet kan man köpa fikabröd, glass och lättare luncher. Ett av caféets kännetecken är den populära smörgåsen Hästräkan.

Almas Café

Om Torsångs Café är Dalarnas äldsta café så är i alla fall Almas Café Borlänges äldsta kondis. Där kan man njuta av hembakt fikabröd, smörgåsar, tårtor och smörgåstårtor. Inredningen på Almas Café är något alldeles extra. Det finns tre olika rum att välja bland och alla dessa rum är präglade av olika stilar. Det finns ett 50-tals rum, ett Carl Larsson rum och så ett rum med inspiration från 50- och 60-tals inredning. Dessutom finns en mysig uteservering på sommarhalvåret.